Jägarexamen

Jägarexamen – ett första steg mot en ny livsstil

Jägarexamensutbildningen på Skokloster Wings Clays leds av Anders Lindström Bruce, en av Sveriges mest erfarna jägare och skyttar. Metodiken är beprövad och kursen genomförs i små grupper.

Våra deltagare kommer till oss med olika erfarenheter. De som har en skyttebakgrund kanske vill ägna mer tid åt de teoretiska delarna innan kursstart och för de som är nybörjare ger vi möjlighet till både teoretisk och praktisk övning inför kursdagarna.

Vi kan hjälpa dig med en bedömning av vad just du behöver.

Kursupplägg

Skokloster Wings Clays erbjuder en grundkurs om tre dagar med hårt studietempo varvat med skytte och praktiska övningar för 7495 kronor. I detta pris ingår ej kurslitteratur, mat eller boende.

Vi använder oss av Jägarförbundets kurslitteratur som enkelt beställs på Jägarförbundets hemsida.

Du kan även bygga på utbildningen med ett instruktionspaket innehållande skytteträning för hagel och kula.

Om du endast vill lära dig mer om vilt och fauna utan avsikt att bli jägare, kan du gå utbildningen utan examination. 

Avgift för examinationen, som utförs av godkända examinatorer, tillkommer utöver de priser som anges. Kostnaden, som för närvarande uppgår till cirka 1500 kronor, betalas med Swish på plats till examinatorerna.

Vi kan också tillhandahålla boende i vår Shootinglodge som ligger vid Skoklosters slott.

Du anmäler dig nedan. Efter anmälan får du kursplanen med information om tider, plats och vad du behöver tänka på.

https://www.timecenter.se/skoklosterwingsclaysab/

Förstudier

Förstudier – teori
Du beställer kurslitteratur enligt ovan och vi rekommenderar starkt att ägna några kvällar eller någon helg till att gå igenom materialet och för att kunna ta till dig kursen bättre, särskilt viktigt är det för dig som nybörjare.

Förstudier – hagelskytte
Vi har fasta tider på hagelbanan inbokade för elever som går jägarexamensutbildningen. Våra instruktörer hjälper till med att ge individuella tips och råd för att förbereda dig inför kursdagarna och examinationen.

Förstudier – kula och skytte på rörligt mål
Vi har fasta förbokade tider i skjutbiografen vid Arlanda Stad för elever som går jägarexamensutbildningen. I enskjutbiograf skjuter du med jaktgevär med övningsammunition mot en filmduk som är 12×3 meter stor och har ett kulfång bakom. Träningen ger mycket realistiska övningstillfällen samtidigt som den ärinomhus och därmed väderoberoende.

Examination

Examination – teori
Den teoretiska examinationen är standardiserad och genomförs med externa examinatorer vid separat tillfälle.

Du har en timme på dig att genomföra teoriprovet som består av 70 flervalsfrågor. För att bli godkänd måste du ha minst 60 rätt. Under dina förstudier har du möjlighet att testa dina kunskaper via Svenska Jägareförbundets eller Jägarnas Riksförbunds testsidor.

Examination – praktik
Det genomförs tre olika skjutprov, oftast en till två veckor efter godkänd teoriprov för att ge tid till extra träning på dom praktiska delarna.

  • Hagelvapenprov: här får du bedöma avstånd och meddela om målet är inom skotthåll för hagel, skjuta mot frångående lerduvor och skjuta på markmål.
  • Grundprov för kulgevär: omfattar precisionsskytte med olika stöd på stillastående mål.
  • Högviltprov för kulgevär: skjuts dels mot stillastående mål och på löpande älgfigur på 80 meters avstånd.

Under genomförandet av skjutproven läggs stor vikt vid säker vapenhantering.

Examinationsresultatet är din prestation. Vi kommer att göra allt vi kan för att du ska lyckas, men de egna förberedelserna är oftast viktigare än vad de flesta tror. När klarat din examination har du möjlighet att skaffa den utrustning som behövs för att bli en jägare. Det blir för många inkörsporten till en ny livsstil med mängder av roliga och natursköna upplevelser.

Utrustning

Utrustning för dom praktiska delarna
Vi har vapen, hörselskydd, skjutglasögon att låna ut till dig.  Om du hellre har dina egna hörselskydd och skjutglasögon tar du med dem eller köper av oss på plats. Såväl hörselskydd som skjutglasögon är obligatorisk utrustning.

Du behöver även kunna legitimera dig och ha med ett passfoto för ditt Jägarexamensbevis. Fotot måste vara taget i närtid.